Wimsalabim

Avonturen op de fiets

Alaska naar Vuurland

Eind 2009 heb ik definitief besloten om de Pan American Highway te fietsen. De Pan American Highway is een netwerk van wegen, die de uiteinden van de continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. De snelweg loopt van Fairbanks in Alaska tot Ushuaia in Vuurland.

Enkele jaren geleden las ik een artikel in de Op Pad over Marjolein en sindsdien houdt dit idee mij bezig. Het Amerikaanse continent spreekt mij enorm tot de verbeelding: de wildlife in Alaska en Canada, de diversiteit van de natuur in de USA, de Maya en Inca cultuur in respectievelijk Midden-Amerika en de Andes, tot aan het uitgestrekte landschap en de gletsjers in het uiterste zuiden.

Als fietser zoek ik zoveel mogelijk de rustige en mooie wegen op die de tocht per fiets zo de moeite waard maken. Over de afstand van de route lopen de meningen uiteen, maar voor mijn tocht ga ik uit van minimaal 25.000 kilometer. Dat is gemiddeld zo’n 45 kilometer per dag. Valt best mee toch;-)

Een exacte route heb ik van tevoren niet uitgestippeld, mede op advies van ervaren wereldfietsers. Normaal gesproken heb ik die neiging juist wel, dus dat is even wennen. Maar het geeft mij bijvoorbeeld de ruimte om een keer voor de richting van de wind te kiezen, en da’s ook best lekker!

In verband met het klimaat heb ik wel een globale route en planning, want ik wil regenseizoenen en extreme kou zoveel mogelijk vermijden. En anderhalf jaar komt goed uit, want in Alaska is het net als in Nederland in de zomer het meest aangenaam en in Vuurland rond de jaarwisseling.

Mijn globale planning is als volgt:

  • Alaska (juni 2011)
  • Canada (juli t/m augustus 2011)
  • USA (september t/m december 2011)
  • Mexico (januari t/m maart 2012)
  • Belize, Guatemala (april 2012)
  • Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica & Panama (mei 2012)
  • Ecuador (juni 2012)
  • Peru (juli t/m augustus 2012)
  • Bolivia (september 2012)
  • Chili & Argentinië (oktober t/m december 2012)
The Pan American Highway
The Pan American Highway

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén