Wimsalabim

Avonturen op de fiets

impressie

Deze pagina is bedoeld om een indruk te geven van wat er zoal op mijn route ligt.

Denali National Park (Alaska)
http://www.nps.gov/dena/

Het Nationaal park Denali is een natuurpark in Alaska. Dit natuurpark werd op 26 februari 1917 opgericht als het Nationaal Park Mt. McKinley . In 1980 werd de oppervlakte verdrievoudigd (2,4 miljoen hectare) en werd het park omgedoopt tot Denali National Park and Preserve. Denali, hetgeen in het Athabascaans “de grote” betekent, refereert aan Noord-Amerika’s hoogste berg, de Mount McKinley. Meerdere bergen van het Alaskagebergte liggen in het park. Denali omvat een volledig subarctisch ecosysteem, met grote zoogdieren als grizzlyberen, wolven, en elanden.

Klondike Gold Rush (Canada)
In 1896 werd goud gevonden in de Bonanza Creek, nabij Dawson City in Yukon Territory, Canada. Toen een aantal mijnwerkers in 1897 met hun goud in Seattle aankwamen, begon de grootste goudkoorts die de wereld tot dan toe had gezien. Duizenden goudzoekers trokken naar de regio Klondike in Yukon en daarom wordt deze beweging Klondike Goldrush genoemd.


Icefields Parkway (Canada)
http://www.icefieldsparkway.ca/

De Icefields Parkway (Frans: Promenade des Glaciers), ook Alberta Highway 93, is een weg in Alberta, Canada, die langs veel natuurschoon gaat in de Canadese Rocky Mountains, zoals canyons, gletsjers, en rivieren. Om deze reden is de naam parkway (parkweg) aan de straat gegeven.

De parkway is 230 kilometer lang en werd voltooid in 1940. Hij loopt parallel aan de Continental Divide, de bergrug die van Alaska, door Canada en de Verenigde Staten naar Mexico loopt. De weg loopt van Jasper (nationaal park Jasper) naar Lake Louise (Alberta) (nationaal park Banff).

Cycling the Kettle Valley Railway (Canada)
http://www.kettlevalleyrailway.ca/

The Kettle Valley Railroad was a subsidiary of the Canadian Pacific Railway that operated in the Thompson-Okanagan region of southern British Columbia.

It opened in 1915 and was abandoned in portions beginning in 1961, with the final segment falling into disuse in 1989.

Much of the railroad’s original route has been converted to a multi-use recreational trail, known as the Kettle Valley Rail Trail, which carries the Trans-Canada Trail through this part of British Columbia.

Yosemite National Park (USA)
http://www.nps.gov/yose/

Het Yosemite National Park is een Amerikaans nationaal park in Californië, zo’n 250 kilometer ten oosten van San Francisco in de Sierra Nevada. Mede dankzij de inzet van John Muir is het al sinds 1 oktober 1890 een nationaal park. Yosemite is door de jaren heen gegroeid tot zijn huidige omvang van 3080,73 km². Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren. Ansel Adams, een van de invloedrijkste fotografen van de twintigste eeuw is bekend geworden door de landschapsfoto’s die hij in dit park nam. In 1984 is het park toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Maya sites (Mexico, Guatemala, Honduras)
http://www.marcelsimons.nl/maya/

De Maya’s zijn een volk in het zuiden van Mexico en noordelijk Centraal-Amerika. Er zijn 8 á 9 miljoen Maya’s, verdeeld over 29 verschillende volkeren. In Guatemala wonen zo’n 6 miljoen Maya’s, in Mexico 2,5 miljoen en in El Salvador, Belize en Honduras elk enkele duizenden. In de pre-Columbiaanse periode vormden zij een van de grote Meso-Amerikaanse beschavingen.

Evenaar (Ecuador)
De republiek Ecuador is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru, en in het westen aan de Stille Oceaan. Het land is genoemd naar de evenaar (in het Spaans: ecuador), die het land doorsnijdt.

De hoofdstad van Ecuador is Quito, de grootste stad van het land is Guayaquil.

Machu Picchu (Peru)
http://whc.unesco.org/en/list/274

Machu Picchu (Peru) is een stad van de Inca’s die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. De naam Machu Picchu betekent letterlijk Oudeman Hoogte in het Quechua.

De stad Machu Picchu is gelegen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2438 meter, in de regio van de stad Cuzco. De Inca’s bereikten de stad via een steil pad. De voettocht duurde meerdere dagen en de stad was derhalve moeilijk bereikbaar. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de stad per trein en bus te bereiken.

Salar de Uyuni (Bolivia)

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de grootste zoutvlakte van de wereld. Het bevindt zich in het departement Potosí, in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter op het Hoogland van Bolivia, in de Andes nabij de stad Uyuni.

Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren over (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa).

Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingo’s.

Torres del Paine (Chili)
http://www.torresdelpaine.com/ingles/

Nationaal park Torres del Paine is een nationaal park in het zuiden van Chili. Het bestaat uit bergen, gletsjers, meren en rivieren. Het park ligt 112 km ten noorden van Puerto Natales en 312 km ten noorden van Punta Arenas. Ten westen ligt het Nationaal park Bernardo O’Higgens en in het noorden ligt het Nationaal park Los Glaciares in Argentinië.

Het park werd opgericht in 1959 als Parque Nacional de Turismo Lago Grey en kreeg zijn huidige naam in 1970. Het park is in 1978 door UNESCO aangewezen als World Biosphere Reserve.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén