Wimsalabim

Avonturen op de fiets

El Hierro

Op El Hierro geven we de fietsbenen een weekje rust. Een taxi brengt ons vanaf de haven naar ons onderkomen in Taibique. Een kleine dertig kilometer klimmen in het donker vonden we iets te veel van het goede.

El Hierro is het kleinste eiland van de zeven grote eilanden en telt ruim tienduizend bewoners en meer dan vijfhonderd vulkanen. Mede door de ligging is het één van de meest rustige eilanden. Desondanks is de economie, net als op de andere eilanden, afhankelijk van het toerisme. De voorzieningen zijn dan ook op niveau. Bijzonder is dat alle stroom wordt opgewekt door een combinatie van wind- en hydro-elektrische energie.

Taibique

We schrijven twee blogs en genieten van de zon op het terras. Ik lees eindelijk het boek “Born to run” uit en herlees met enige moeite “Het duurloopmisverstand”. Uit het laatste boek haal ik een trainingsschema voor de halve marathon die ik in augustus wil lopen. Over 2020 gesproken, een uur later dan in Nederland luiden we het nieuwe jaar in. Onze jaarwisseling verloopt even rustig als het eiland is, veel horecagelegenheden zijn gesloten.

Helemaal stilzitten kunnen we echter ook niet. Op onze barefoot schoenen trekken we er een paar keer op uit. Een rondje door de pijnboombossen ten westen van Taibique en een lange trail omlaag naar Restinga aan de zuidoostkust. De gestolde lava doet ons denken aan hele grote koeienvlaaien. De bus brengt ons weer terug. We ervaren dat de chauffeur direct op de rem trapt als we op de stopknop drukken.

Pijnboombossen
Kust bij Restinga

De laatste dag van ons verblijf is het een stuk koeler. Blijkbaar hebben we geluk gehad met het weer op 900 meter hoogte. Ondanks dat we regelmatig de ademhalingsoefeningen en de koude douches van de Wim Hof (the Iceman) Methode doen, konden we het zonnetje wel waarderen. We besluiten dat we nog een rondje over het eiland willen fietsen voordat we weer op de ferry stappen.

Uitgeslapen fietsen we hoog boven de zee naar het uiterste westen. Deze plek is ruim 500 jaar het referentiepunt geweest voor de nulmeridiaan totdat eind 19e eeuw voor de meridiaan van Greenwich werd gekozen. Na een flinke afdaling komen we in een zwart lavalandschap. Van de diepe scheuren in de aardkorst is de bodem niet te zien. De kleurrijke lavastenen langs de kant van de weg hebben onze aandacht. Uit een passerende auto roept een dame “only looking!”.

Onderweg naar de westkant

Lang geleden is door een aardverschuiving een imposant deel van het gebergte in zee verdwenen. Daardoor ontstond de huidige laagvlakte in het noordwesten, welke wordt omringd door een uiterst steile bergwand. Vanuit Frontera beginnen we aan de klim van zeventien kilometer en zes procent gemiddeld.

Klim vanuit Frontera

Halverwege verandert de vegetatie en fietsen we in de schaduw van een weelderig nevelbos. Op 1300 meter hoogte vinden we een mooie plek voor de nacht. Voordat we de tent opzetten, gebruiken we de waterzak weer eens als douche en wandelen we nog vijf kilometer boven de wolken. We zien en horen meer vogels dan op de andere eilanden samen. Na terugkomst blijkt de benzinebrander het niet meer te doen, waardoor we zonder warme hap in de slaapzak kruipen.

Mooi kampeerplekje
Nevelbos

We zijn nog niet uitgewandeld en maken de volgende ochtend nog een flinke ronde. Op enig moment zien we de zee aan beide kanten van het eiland. Vanaf El Hierro zien we Tenerife, La Palma en La Gomera. Het laatstgenoemde eiland is onze bestemming voor vandaag. Helaas moeten we via Tenerife, een rechtstreekse verbinding is er niet. Op twee wielen dalen 25 kilometer af naar de haven. Voordat we aan boord stappen eten we nog snel een heerlijk visgerecht in een knus restaurantje.

Zee aan beide kanten

Next Post

Previous Post

18 Comments

 1. Pap en mam 8 January 2020

  Prachtig verhaal en wat een mooi landschap…wat zien jullie veel. Echt genieten!👍

 2. Harold D 8 January 2020

  Mooie verhalen en foto’s, Wim. Dank voor het delen van jullie ervaringen. Groeten uit Tynoarl.

  • Wimsalabim 8 January 2020 — Post Author

   Dank je Harold, groeten terug vanaf La Gomera!

 3. jeroen 9 January 2020

  Prachtig!

 4. Stephan 9 January 2020

  Heel benieuwd hoe jullie fietsen op Gomera ervaren. Heb er ooit een wandelvakantie gedaan. Vond het (met Palma) het mooiste van de Canarische eilanden.
  Nog veel fietsplezier samen!

  • Wimsalabim 9 January 2020 — Post Author

   We hebben ook twee dagen gewandeld in het nationaal park, prachtig! Helaas blijft het bij één mooie dag fietsen. We hebben een probleem met een rem op de fiets van Krista. We hebben besloten om ons bezoek op La Gomera in te korten en hopen op La Palma het probleem met de rem op te lossen of een fiets te huren. We doen verslag, dank je wel!

   • Stephan 14 January 2020

    Tjee, ja lees het net. Olielek, balen! Hopelijk kunnen jullie op Palma nog de nodige fietskilometers maken. Succes en anders veel wandelplezier (= op Palma ook geen straf😉)

 5. Tony 9 January 2020

  Wat een leuke vakantie en wat een belevenissen , prachtig ! Geniet nog lekker samen .

  Groeten Tony

 6. Bert 10 January 2020

  Prachtig om zo vakantie te vieren. Ik zou het zo willen doen. Eerst maar eens dwars door Frankrijk 😉

  • Wimsalabim 10 January 2020 — Post Author

   Het bevalt ons ook uitstekend. Met dwars door Frankrijk is ook niets mis. Als je nog een route zoekt, ik heb die van de 100 cols tocht nog liggen :-)

 7. Sven 13 January 2020

  Wat een mooie avonturen hebben jullie en wat een enorme variatie in het landschap!
  Hier op jullie thuisbasis is alles orde.

  • Wimsalabim 13 January 2020 — Post Author

   Hé Sven, veel variatie inderdaad en dat maakt het erg leuk. Fijn om te horen dat thuis alles in orde is :-)

 8. Yolanda 29 May 2020

  Ha Krista & Wim

  Tjonge., wat een heerlijk avontuurlijke en sportieve vakantie! Wij hebben genoten van jullie verslag en de super mooie foto’s van die prachtige Spaanse eilanden. Fijn ook dat we via deze weg meekregen dat op onze ‘ex-thuisbasis’ alles in orde is. 😜

  Beetje late reactie, we ontdekten dit nu pas. Zijn inmiddels geëmigreerd naar Spanje en hebben geen woning in Nederland meer.

  Wellicht plannen jullie in de toekomst – wanneer dat weer mogelijk is – een fietstocht langs de eveneens prachtige oostkust van Spanje. Dan horen we dat graag, de cortado staat klaar. 😀

  Yolanda & Adelbert

  • Wimsalabim 1 June 2020 — Post Author

   Hé Yolanda en Adelbert, leuk dat jullie onze verslagen hebben gelezen!

   We hadden vernomen dat jullie je permanent in Spanje hebben gevestigd. Als we we de Andalusië route (van Girona naar Málaga) nog eens gaan fietsen, komen we bij jullie langs voor een cortado :-)

   Andersom zijn jullie hier ook welkom om de metamorfose van de tuin te aanschouwen.

   Hartelijke groet, Wim en Krista

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén