Wimsalabim

Avonturen op de fiets

Stroomvoorziening

Als moderne wereldfietser met fototoestel, gps, ipod, gsm, hoofdlamp en waterfilter  moet ik goed nadenken over de stroomvoorziening. De apparaten werken op batterijen of accu’s welke je regelmatig moet opladen en er is niet altijd een stopcontact voorhanden. Twee oplossingen die ik ga gebruiken zijn de naafdynamo van mijn fiets en opvouwbare zonnecellen. Zodoende kan ik opladen tijdens het fietsen, maar ook als ik niet fiets en er geen stopcontact in de buurt is.

Om e.e.a. mogelijk te maken en het aantal adapters en kabels te beperken, heb ik ervoor gezorgd dat ik alles via USB kan opladen. Dat betekent dat zowel de naafdynamo, de zonnecellen en de wereldstekker (direct of indirect) van een USB aansluiting zijn voorzien. Op de naafdynamo sluit ik een gelijkrichter (E-werk) aan waarmee ik de spanning en stroomsterkte kan instellen. Daarop sluit ik een USB batterijlader aan zodat ik tijdens het fietsen batterijen (4x AA en/of 4x AAA) kan opladen. Deze lader heeft ook een USB uitgang waardoor ik met volle batterijen ook de iPod en gsm kan opladen. Het laden van batterijen via USB gaat een factor 4 à 5 langzamer dan met de 12V adapter, dat valt een beetje tegen.

De opvouwbare zonnecellen heb ik in de Verenigde Staten besteld en worden afgeleverd in Anchorage (Alaska). Er zijn een aantal merken die vergelijkbare modelen hebben, die in prijs nogal van elkaar verschillen. In Amerika is het allemaal een stuk goedkoper. Ik betaal omgerekend 65 euro, terwijl een soortgelijk apparaat hier al snel 150 euro kost. De meeste zonnecellen hebben een 12V uitgang (autostekker) waarop je een USB plug kunt aansluiten. Maar ik heb er één (800 mA) gevonden met een USB uitgang (5V). De laadcapaciteit van een zonnecel hangt af van de hoeveelheid zon en het is belangrijk dat je de zonnecel onder de juiste hoek in de zon legt. Ook wanneer het bewolkt is, doen de zonnecellen toch nog hun best.

Tot slot heb ik ook nog een wereldstekker met twee USB aansluitingen voor het geval ik de luxe heb van een stopcontact.

Sinds enkele jaren is er steeds meer verkrijgbaar op het gebied van fietsladers en zonnecellen. Het lijkt allemaal heel wat, maar ideaal en goedkoop is het allemaal nog niet…

Next Post

Previous Post

1 Comment

  1. Gerson 19 May 2011

    Wil je mij even je contactgegevens mailen? Ik wil je graag even spreken voor Radio Oost.

    Groet,
    Gerson Veenstra
    RTV Oost

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén