Wimsalabim

Avonturen op de fiets

Bearcountry

Alaska is bearcountry, net als Canada waar ik nu ben. Toen ik het vliegveld van Anchorage verliet, heb ik eerst voorzichtig om de hoek van de deur gekeken of er geen beren waren. Op weg naar Dylan, mijn eerste Warmshowers adres, heb ik bij de REI bearspray gekocht. Bearspray is pepperspray met een bereik van 7 meter.

Al snel voelde ik me op mijn gemak in bearcountry. Ik houd me aan de voorschriften en informeer terplekke altijd naar de situatie. In de wetenschap dat er slechts een persoon per jaar door een beer wordt gedood en beren in principe geen interesse hebben in mensen, slaap ik over het algemeen goed in mijn tent.

Alles wat eetbaar is en ruikt, zoals toiletspullen, medicijnen, en kookspullen, bewaar ik in een tas buiten mijn tent. Indien nodig op veilige afstand of in een bearbox als deze aanwezig is.

De geadviseerde veilige afstand tot een beer is 300 yards, ongeveer 275 meter. Tot nu toe heb ik alleen in Denali National Park een Grizzly met cub (jong) gezien. Op een camping was een week voordat ik er was, een zwarte beer gesignaleerd.

Het verschil tussen een Grizzly en een zwarte beer is niet altijd de kleur, want een zwarte beer kan ook bruin van kleur zijn. Een Grizzly is echter groter, heeft een bult tussen de schouders, een stompe neus en kleine ronde oren. Een zwarte beer heeft een meer spitse neus en dito oren.

Het is belangrijk om het verschil te weten omdat je verschillend moet reageren in geval van een ongewenste ontmoeting. Het belangrijkste is dat je nooit gaat rennen, niets laat vallen en laat zien dat je een mens bent door luid te praten en met je handen boven je hoofd te zwaaien.

Mocht de beer je benaderen, gebruik dan de pepperspray als de beer binnen handbereik is. Heb je geen pepperspray, dan speel je ‘dood’ als het een Grizzly is. Dood is op je knieen, met je handen achter je hoofd. In geval van een zwarte beer vecht je terug en mik je op neus en ogen. Geef nooit je eten af, want dan zien ze je als een bron van voedsel. Vaak is er sprake van een schijnaanval. Zorg dat je een beer nooit verrast en uit de buurt blijft van de jongen.

Slechts 10% van de jongen overleeft de eerste jaren, welke tijdens de winterslaap worden geboren. Grizzlies worden na een lange winterslaap hongerig wakker in een periode wanneer er nog weinig voedsel te vinden is. Ze voeden zich dan voornamelijk met bessen en klein wild. Als de zalmtrek start, haasten ze zich naar de rivieren, een mooi schouwspel in juli en augustus.

Next Post

Previous Post

8 Comments

 1. Yvonne 25 June 2011

  En hoe gaat het nou met jou Wim?

 2. Marchje en Geert Tinus 29 June 2011

  Hoi Wim,

  Vandaag de gegevens van de reis naar Amerika binnen gekregen. Vrijdag beslissen we of dit doorgaat en dan zien we je op 5 december in San Francisco. Veel fietsplezier de komende dagen en een fijne boottocht in het weekend.

  Liefs Mam en Pap.

 3. Marchje en Geert Tinus 1 July 2011

  Hoi Wim,

  Jan en Hinnie Zwiers waren erg benieuwd hoe het met je gaat. Wij hebben even verslag gedaan.
  De groeten en veel succes van Jan en Hinnie

 4. Harold 3 July 2011

  Hoi Wim,

  hoe gaat het ? Waar zit je ergens ?
  Helaas doet “Waar ben ik?” op je site het niet…mag toch hopen dat je GPS niet overreden is door die camper…?

  groeten,
  Harold.

 5. janna weijer 3 July 2011

  Hallo Wim,
  Ernst en Janna wensen je heel veel succes met het fietsen!!!!

 6. Arnold en Sieny van der Veden 3 July 2011

  Ik volg je al een poosje!
  Heerlijke verhalen om te lezen, Wim.
  Veel succes verder.
  Groetjes Arnold en Sien, Zeegse

 7. Janke Greving 10 July 2011

  Hoi Wim,
  Wat een geweldige tijd zul je hebben!
  Mooie verhalen en foto’s,
  heel veel succes met je tocht,

  groeten Jan en Janke Greving

 8. Ans Oeben 10 July 2011

  Hoi Wim,
  Vanavond even met je moeder gebeld naar aanleiding van haar operatie. Ik heb haar gezegd dat ik even je foto,s ging bekijken.
  Veel succes met het fietsen en tot ziens.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén