Wimsalabim

Avonturen op de fiets

Inside Passage

De Inside Passage viel een beetje tegen, maar dat kwam voornamelijk door het weer. Een boottocht van bijna twee dagen van Skagway naar Prince Rupert langs de kust van Alaska en de vele eilanden. Onderweg doet de ferry een aantal plaatsen aan zoals Haines, Juneau en Petersburg (Little Norway).

Het was een uitgelezen kans om walvissen te spotten. Vele uren heb ik op de uitkijk gestaan, met als mager resultaat iets in de verte dat op een staart van een walvis leek. Het sympathieke Zwitsers stel, onderweg op de fiets naar Mexico, had meer geluk. Zij zagen de eerste ochtend om vijf uur, toen het weer even goed was, een aantal walvissen van dichtbij. Zij hadden ervoor gekozen om hun slaapzakken in de filmzaal uit te rollen en waren na een onrustige nacht vroeg opgestaan. Ik had mijn tent, net als een ouder echtpaar uit Alaska, op het achterdek opgezet (en goed vastgebonden aan de reling). Ondanks wind en regen heerlijk geslapen.

Het oorspronkelijke plan was om de Steward-Cassiar Highway te fietsen, van Watson Lake (Yukon Territory) naar Kitwanga (British Columbia). Dit plan moest ik letterlijk laten varen vanwege het oponthoud in Whitehorse. Daarom ben ik vanuit Whitehorse naar Skagway gefietst. Via Carcross – voorheen Caribou Crossing – waar de kleinste woestijn ter wereld is te bewonderen. Vergelijkbaar met de zandvlakte van Zeegse;-) Carcross is een mooi gelegen, klein en toeristisch plaatsje met veel oude karakteristieke gebouwen. Niets in dit deel van Canada is overigens ouder dan zo’n honderd jaar. In Carcross verblijf ik op een First Nation campground waar ik een gezellige avond heb met twee Canadese fietsers, vader en zoon.

De route naar Skagway (Alaska) is even pittig als mooi, dit gaat vaak samen. Na een lange gestage klim via de douane en tijdzonegrens, suisde ik met een afdaling van 20 kilometer Skagway binnen. In Skagway wordt ik bijna van mijn fiets getrokken door Kip, een hiking guide. Ik krijg een biertje in mijn handen gedrukt en maak kennis met zijn collega’s, stuk voor stuk jonge outdoor enthousiasten. Kip heeft ook een aantal lange fietstochten gemaakt in het recente verleden. Hij werkt elke zomer in Skagway en ‘s winters in Azie. Er zijn weinig mensen die overwinteren in Skagway, Skagway moet het voornamelijk hebben van de cruiseschepen die er in de zomer afmeren. En van de historische spoorlijn naar Whitehorse, aangelegd ten tijde van de Gold Rush.

Kip nodigt me uit voor een pizza party bij een van de collega’s thuis. Bijzonder aardige mensen. Skagway blijkt een heus hiking paradijs, de Lonely Planet benadrukt dit. Terwijl we ons de pizza en biertjes goed laten smaken, vraagt Kip of ik al plannen heb voor de volgende dag. Er is namelijk nog een plek vrij voor een hike in Tongass National Park. Dat betekent met de helikopter heen, een hike van drie uur in het regenwoud en met de historische trein terug. Het enige wat er van mij verlangt wordt, is een flinke tip voor de gids. Daar heb ik wel oren naar! En zo sta ik de volgende ochtend om zes uur bij het kantoor en heb ik een fantastische ochtend met vier cruise toeristen.

Met deze ervaring stap ik ‘s middags om twee uur aan boord van de ferry naar Prince Rupert, waar de Yellowhead Highway op mij ligt te wachten.

Next Post

Previous Post

23 Comments

 1. Marchje en Geert Tinus 20 July 2011

  Wederom een prachtig verslag Wim, jij hebt inmiddels afscheid genomen van de Mosquito’s, of volgen ze jou nog steeds. Veel plezier de komende weken met Marco en Annelies.

  Groetjes en liefs mam en pap

 2. Yvonne 21 July 2011

  Ik zat alweer uit te kijken naar je verslag Wim! leest weer lekker weg ;-)

 3. rob van loenen 23 July 2011

  Mooi wim dat het zo goed met je gaat, geniet maar lekker en suc6. Groeten uit Beuningen

 4. Mario van Nispen 25 July 2011

  Mooi verslag inderdaad. We blijven je volgen…..

 5. Gert Werkman 25 July 2011

  Hoi Wim,

  Leuke verhalen allemaal, ze lezen goed weg. Ik wacht weer rustig op de rest.

  Gert

 6. Ivo 25 July 2011

  Hoi Wim,

  Erg leuk om je verhalen te lezen en de foto’s te zien.
  Pff, je hebt al veel gezien!

  Op dit moment zijn Marco en Annelies bij je. Doe ze de groeten maar even, die Swollenaeren…..

  Gr Ivo

 7. Martijn 26 July 2011

  He kanjer,

  Zo druk bezig met afstuderen dat ik vergeet zo af/toe om hier eens te kijken. Dit moet ik wat vaker doen.. Goed werk Wim. Top avontuur en leuke proza!

  Zettem op.

 8. bas winters 28 July 2011

  DAg toppers,

  HOe gaat het? Ben benieuwd hoe het jullie vergaat. Ben vooral benieuwd hoe het met mijn triathlon mattie is! Wacht op fotos.

  Veel succes nog!

  Yoooo

 9. Bert en Luchien 29 July 2011

  Hey Wim,
  Wat heb jij al veel meegemaakt en gezien! In één woord: FANTASTISCH. Bij deze willen wij je alvast van Harte Feliciteren met je verjaardag en een hele gezellige dag wensen! Wij gaan namelijk met vakantie (sud la mer)ha,ha!
  Lieve Wim, ga zo door en wij kijken weer uit naar een volgend verslag.

  Liefs, Bert en Luchien

  P.s.: In de salon wordt er ook over jou gesproken met diepe bewondering! Hoe zit je haar trouwens? Al een Americaanse kapper gevonden?
  Oh, Jeanet komt net binnen en zegt dat jij alweer bent geknipt en een knappert bent.
  Groetjes dus ook van Jeanet

 10. Fenno & Jacquelien 31 July 2011

  Beste Wim,

  Alvast Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag a.s. maandag.
  Met veel belangstelling lezen we je berichten van je fietsavontuur.
  Het ga je goed in je komende (fiets)tijd.

  Groetjes,
  Fenno & Jacquelien.

 11. John Penning 31 July 2011

  alvast van harte met je verjaardag!

  Groeten,

  John

 12. John Penning 31 July 2011

  Hmm ik had een heel verhaal getypt, die er niet op gekomen is,

  Nou ja ik merk wel dat je bijna net zoveel meemaakt als wij in tynaarlo…

  Mooie ervaring!!

 13. Gert Werkman 1 August 2011

  He Wim, gefeliceert.

 14. Richard,Karen,Iris en Jorn 1 August 2011

  Hoi Wim,
  Mooie tocht, met veel mooie verhalen en super foto’s.
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

 15. Jeanet Scheper 2 August 2011

  Hey Wim, heb je je verjaardag een beetje kunnen vieren? En heeft er iemand jou nog verwend met een mooi cadeau? Of heb je gezellig een borrel kunnen drinken? Of… Tja, ik weet alleen dat ik een dag te laat ben met mijn berichtje en je dus alsnog van harte feliciteer met je verjaardag! Bij deze :-)

  Goede reis verder!

  Liefs van ons allemaal* Edwin, Kaj, Fay en me

 16. eitte en janny 2 August 2011

  hallo wim, nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik weet het,k’ben een dag te laat.leuk shirt gekregen van je ouders met die mooie foto.maar jij maakt ook hele mooie foto’s. veel liefs en de groetjes van ons. eitte en janny

 17. Darchibald 2 August 2011

  Verjaren in het verre Canada, wellicht ietwat anders dan in Zwolle of in Tynaarlo. Hoe dan ook, van harte!

 18. Alfred & Monica & Ellis 4 August 2011

  He Vriend Wim heb jij ook SMS ontvangen met een leuke foto van Ellis en felicitaties op 1 augustus j.l. Als deze niet is ontvangen dan willen wij jou hierbij alsnog feliciteren met je verjaardag en ga zo door. Vooral de verhalen zijn voor ons leuk om te lezen !!

 19. cos 6 August 2011

  haai, u bent weer een jaar oude
  gaat het dan wel met al dat fietsen
  van harte man
  groetjes van cos

 20. Andre en Erna 6 August 2011

  Wim, van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag. Je verhalen en foto’s zijn leuk om te lezen en bekijken. Heel veel plezier. We blijven je volgen.
  Groetjes Andre en Erna

 21. Arjan en Carola 21 August 2011

  hallo neef,

  Pfff wat een verhalen en mooie foto’s. Veel plezier nog en we blijven je zeker volgen.

  Groetjes Arjan en Carola

  ps: weet niet of je het al had gehoord maar carola is zwanger.

 22. Pokerface Cas 27 September 2011

  Geweldig dat je zoveel geduld kan opbrengen om die prachtige zoogdieren te kunnen spotten. Uiteraard is het dan ook wel waard om na uren wachten een glim van dat prachtige beest te zien. Het maakt mijn dag in een klap goed. De Atlantische Oceaan is er ook een goede plek voor.

  Groetjes,

  Cas

 23. Cas Italiano 28 October 2011

  Geweldig verslag, en boy, wat maak je mij jaloers! Wat zou ik ook graag naar Canada gaan en deze mooie reis maken. Jammer dat de Inside Passage een beetje tegen viel, maar omdat voornamelijk door het weer kwam wil ik er zelf toch wel heen. Ben heel benieuwd. Jouw verhaal inspireert mij in in ieder geval enorm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén