Wimsalabim

Avonturen op de fiets

El Salvador

De grensovergang van Guatemala naar El Salvador gaat soepel. Een exit stamp in Guatemala en aan de andere kant van de rivier een stempel van een nieuw land. ¡Bienvenidos a El Salvador!

Cara Sucia (vies gezicht) is de eerste noemenswaardige plaats na de grens. De debitcard doet het nergens, dus pin ik dollars met de creditcard. Voor $3 kan ik kamperen op het terrein van een hotel in Metalio aan de kust. Ik neem een duik in het warme zeewater. Uiteindelijk slaap ik in de open lucht. Bewaker Miguel houdt de wacht.

De ruta del flores schijnt erg mooi te zijn. Daarvoor moet ik de bergen in. Van zeeniveau naar 1500 meter. Ik voel me niet al te fit. Ik pauzeer om de haverklap en hang over mijn stuur. Het kraanwater dat ik heb gefilterd blijkt brak. In de bergen breekt onweer los. Het water valt met bakken uit de hemel. De temperatuur daalt van 35 naar 18 graden. Weinig bloemen op de ruta del flores, wel een mooi landschap. Een afdaling naar Juaqua. Daar vraag ik drie keer aan dezelfde man de weg naar de hostal. ‘s Avonds ga ik uit eten met Kivill, een Rus die zijn glazenwasserij in San Francisco heeft verkocht. Hij wil kok worden.

Zwolle is kampioen! Ik heb keelpijn. Met Bask Iker en Amerikaan Michael wandel ik naar de watervallen. Bij de ingang staat een bewaker met een shotgun. Een vrij normaal beeld sinds Guatemala. ‘s Avonds eten we pupusas voor 25 dollarcent per stuk. Ik ben nog steeds niet fit en blijf een dag langer in Juaqua. Skype met opa die zijn 87e verjaardag viert.

Noodles als ontbijt. Met lichte regen fiets ik verder. Na de klim houdt het asfalt op. Over dikke glibberige keien daal ik af. Weelderig landschap met kleine hutjes langs de weg. Verkeer is er niet. Vlak voor Annachapán zijn er stomende geothermische bronnen. Die zorgen voor 15% van de totale elektriciteitsproductie van het land. De ruïnes van Tazumal zijn gesloten op maandag. Dat had ik kunnen weten als ik de Lonely Planet beter had gelezen. Tegenover de ingang probeer ik yuka met geroosterd varkensvlees, het nationale gerecht.

Vlak voor Santa Ana heb ik gezelschap van een local op de fiets. Hij vraagt me de oren van het hoofd. In het Spaans. Ik neem een onverharde afslag naar Lago de Coatepeque. Een groot, mooi en populair kratermeer onder de rook van de hoofstad. De president heeft er een buitenhuis op een eiland. Veel mensen hebben er een huisje aan de waterkant. Ommuurd, zodat je vanaf de weg niets van het meer ziet. Hostal Tercero Mundo is mijn plekje aan het water voor een nacht. De benen waren goed vandaag! Noodles?

Volgens de eigenaresse van de hostal kan ik de weg langs het meer volgen. Na vijf kilometer wordt de weg slecht en loopt uiteindelijk dood. Ik ga terug. Via highway 8 en 1 nader ik San Salvador. Druk verkeer. Ik sla en daal 25 kilometer af naar La Libertad aan de kust. De hostal van de Brit Darren en zijn vrouw Seka in San Diego is acht kilometer verder. Ik krijg een welkomstbiertje en ben de enige gast.

Ik ga verder over highway 2, een rustige weg parallel aan de kust. Na 80 kilometer de afslag naar Berlin en Alegria. Voor de onverharde klim naar 1400 meter heb ik geen puf meer. Ik ga liften. Van de tweede truck krijg ik een lift naar San Augustin. Sergio en zijn collega’s hebben er zojuist de renovatie van de plaza afgerond. Met een andere truck kan ik meerijden naar Berlin. Mijn geduld wordt op de proef gesteld. Drie uur later zijn ze zover. Fiets en tassen passen er nog net bij. Twee collega’s bovenop alle spullen in de laadbak, ik voorin bij Sergio.

Over een bochtige onverharde weg hobbelen we het dorp uit. Een paar kilometer buiten het dorp beginnen de collega’s van Sergio opeens te schreeuwen. We hebben het niet direct door. Als we stoppen, begrijp ik dat er iets mis is. En ontdek dat mijn tas met kleren en netbook is verdwenen. Er is iemand op de truck geklommen en er vandoor gegaan met de tas. Sergio en zijn collega’s zetten de achtervolging in, maar de vogel is gevlogen. De politie is tien minuten later ter plaatse, maar neemt alleen kennis van het voorval. Een andere collega van Sergio is ook gekomen. Hij rijdt achter ons aan, verder naar Berlin.

De volgende dag doe ik, in mijn vuile fietskleren, aangifte in San Augustin. Dat duurt vier uur. Ik wil een kopie van de aangifte. Twee mannen gaan hiervoor op pad en komen een uur later terug. Terug in Berlin koop ik shorts en een shirt. En bestel online nieuwe spullen. Thermokleding en fietstassen verwacht ik in El Salvador niet te vinden.

De route naar Costa Rica door Honduras en Nicaragua is niet meer haalbaar vanwege dit voorval. Ik besluit terug te gaan naar de hostal in San Diego. Spendeer nog wel twee dagen in Alegria. Wandel rond de laguna waar de wolkenflarden optrekken zodra ik het kratermeer bereik. ‘s Middags speelt Barcelona tegen Real Madrid voor de beker. Het spaanse voetbal is erg populair in Midden Amerika.

Via dezelfde highway 2 ga ik terug naar San Diego waar ik een week blijf. Krijg weer een welkomstbiertje. Het is feest als ik aankom. De moeder van Seka viert haar 70e verjaardag. Ik en de andere gasten eten taart met de familie. ‘s Avonds spelen we tot laat shithead, een populair kaartspel onder backpackers. Darren leert me ook backgammon. Ik versla de voormalige postbode in mijn eerste potje met een heuse backgammon.

Ik heb vijf dagen spaanse les geboekt via de hostal. Dit is niet al te best en stop na anderhalve ochtend. Ik doe zelfstudie de rest van de week. Elke dag is het vochtig heet. Sandflies teisteren mijn enkels. Ik vermaak me met een surfboard in zee. Met Darren kijk ik de Champions League finale in La Libertad. Onder het genot van twee emmers bier. De volgende dag de UEFA cup finale op de veranda van de hostal. Wat een leven.

Met de bus ga ik naar San Salvador. In een mall is een nieuwe The North Face store. Hier vind ik bijna alles wat ik nog nodig heb. Na een bezoek aan de kapper tref ik Darren, Seka en een aantal vrienden. We eten een hapje in een andere mall. Met de auto gaan we terug.

Zaterdagavond is er een rugbyteam in de hostal. Flinke jongens die wel een pilsje lusten. Met de hele club wordt er tot ver in de nacht gedart. Zondag gaan we vrolijk verder. Eerder deze week heb ik Darren geïntroduceerd in de wereld van geocaching. Samen maken we een nieuwe cache die de naam van de hostal krijgt: El Roble.

Op maandag vlieg ik naar San Jose in Costa Rica. Op het vliegveld wordt mijn fiets zorgvuldig gewrapped. Een korte vlucht van anderhalf uur. In San Jose staat mijn vervoer naar de hostal klaar. Hier maak ik weer nieuwe vrienden en gaan samen een hapje eten.

Periode: 11 t/m 30 april 2012
Foto’s: Midden Amerika – El Salvador
Route: http://goo.gl/maps/tJhk

Next Post

Previous Post

13 Comments

 1. Bob 26 July 2012

  Cle and I continue to enjoy your posts on this amazing journey, and remember to keep you in prayers. For a while we could not get the English translation, so we had an elderly Dutch friend translate to English for us. She enjoyed it. We’re sad for the theft of your netbook and clothes, but you are obviously able to rise above the disappointment – Good for you! –Best regards from Bob & Cle–

 2. Janke Greving 26 July 2012

  Hallo Wim,

  Hopelijk voel je je nu weer helemaal fit!
  Tjonge, wat een avonturen beleef je zeg.Erg mooi om te lezen.
  Veel succes verder met je tocht.
  Groeten Janke Greving

 3. Vasilis 26 July 2012

  Mooi reisverslag, Wim. Wel, jammer van die diefstal. Ik ben blij dat het goed met je gaat. Goede reis verder.

 4. Martijn van Unen 26 July 2012

  Wim, we genieten van je reisverslagen. Mooie kans en excuus om een Macbook Air of een iPad aan te schaffen ;)…

  Goede reis verder!

  Martijn

 5. Alfred, Monica & Ellis 1 August 2012

  He vriend Wim,

  VAN HARTE MET JE VERJAARDAG EEN DIKKE KUS VAN ONS !!!!!!

  ALFRED, MONICA & ELLIS

 6. Bert en Luchien 1 August 2012

  Hallo Wim,
  Allereerst: van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag! Misschien ben je in de gelegenheid om met een paar mensen een drankje erop te drinken. Proost! Want volgend jaar ben je hopelijk weer in Nederland om het te vieren :-)))
  Het zijn weer mooie verslagen en foto’s Wim! Super! Alleen die gestolen spullen, daar word je niet vrolijk van hè! Maar gelukkig gaat het goed met jou en je geniet nog met volle teugen van deze enorme fietstocht. Wij wensen je voor de laatste maanden veel succes en blijf genieten.
  Liefs, Bert en Luchien

 7. rudy en henny pieters 5 August 2012

  Hallo Wim, op 1 aug. had ik je een felicitatie gestuurd maar helaas is, op de een of andere manier, er iets niet goed gegaan. Je vader attendeerde mij hierop. Dus herkansing: alsnog van harte gefelicifietsteerd met je verjaardag (ook al ben je dit misschien bijna alweer vergeten). Nog heel veel fietsplezier op je verdere reis.

  groet’n oet Tynoarl
  Rudy en Henny Pieters

 8. Debby 12 August 2012

  Hoi Wim,

  Nog altijd geniet ik van je verhalen,maar vooral ook van de foto’s. Mag ik vragen wat voor camera je bij je hebt?
  Ben zelf aan een nieuwe toe en me aan het orienteren vandaar…

  Groetjes Debby

 9. davy 13 August 2012

  Hallo,
  leuke website heb je. Heel informatief.
  Ik vroeg me af of de spot messenger iets te maken heeft met uw gps? navigeer je daarmee ook? Ik ken het niet. Wij fietsen van costa rica naar vancouver en blijven twijfelen over al dan niet gebruik van gps.. Nogal duur prijskaartje niet?Alvast bedankt en nog veel succes!

 10. davy 13 August 2012

  Oja nog n vraagje? Met welke kaarten fietste je in midden amerika? Gekocht in Nederland?

  Dank je ;-)

 11. ARTURO PLEITEZ 2 August 2020

  Yo recierdo todo lo que paso, mi jefe y yo fuimos los que te subimos al camion camino a san Agustín recuerdas luego sergio te llevaria a berlin.
  Para mi fue muy triste saber lo que te habia pasado y la mala impresion que te llevaste de mi pais lo importante es que a ti no te paso nada malo saludos amigo 8 años despues pude leer tu narracion de ese viaje.

  • Wimsalabim 8 August 2020 — Post Author

   Hola Arturo, muchas gracias por tu mensaje. ¡Gracias por leer las historias ahora! También recuerdo muy bien este día. Y estoy muy agradecido por tu ayuda. En Berlín hice un plan para continuar mi viaje. A pesar de todo, recuerdo mi visita a El Salvador con un buen sentimiento.

 12. ARTURO PLEITEZ 2 August 2020

  Ik herinner me alles wat er gebeurde, mijn baas en ik waren degenen die je op weg naar San Agustín op de vrachtwagen hebben gebracht, onthoud dat Sergio je naar Berlijn zou brengen.
  Voor mij was het erg triest om te weten wat er met je was gebeurd en de slechte indruk die je uit mijn land hebt genomen, het belangrijkste is dat je niets ergs is overkomen, groeten vriend 8 jaar later kon ik je verhaal van die reis lezen. Ik heb een. Foto met jou op Plaza San Agustin

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024 Wimsalabim

Theme by Anders Norén